Moeder Van Vleuten in tranen bij huldiging: 'Goud is het mooiste cadeau' - RTV 794

Wielrenster Annemiek van Vleuten en haar moeder Ria bij het Olympic Festival. Foto: ANP

Wielrenster Annemiek van Vleuten en haar moeder Ria bij het Olympic Festival. Foto: ANP

DEN HAAG - Bij de huldiging van wielrenster Annemiek van Vleuten uit Wageningen in Scheveningen stal een andere vrouw de show. Het was Annemieks moeder Ria. "Ik ben heel erg trots op jou", sprak ze op het podium tot haar dochter (38), die in het zonnetje werd gezet na het winnen van goud en zilver op de Olympische Spelen in Tokio.

Ria van Vleuten kon haar tranen niet bedwingen. "Ik vind het heel erg leuk dat je de gouden medaille hebt gewonnen", stamelde ze in de microfoon van Humberto Tan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Annemiek van Vleutens moeder dacht dat de carrière van haar dochter voorbij was toen die in winnende positie tijdens de wegwedstrijd in Rio in 2016 onderuitging en zwaargewond in een Braziliaans ziekenhuis belandde.

Angst voor vallen bij moeder Ria

"Na alles wat er gebeurd is, heb ik een beetje angst voor vallen overgehouden", gaf Ria van Vleuten toe. En in de aanloop naar haar dochters optreden in Japan: "Dan ben je toch gespannen voor de wedstrijd. Dus ik sliep die nacht niet. Maar het ging zo mooi."

De Wageningse herstelde namelijk van de vreselijke val en reeg vervolgens de overwinningen aaneen. Olympisch goud liet in de wegrace in Tokio nog op zich wachten en Van Vleuten moest genoegen nemen met de zilveren plak. Maar in de tijdrit duldde Van Vleuten geen tegenstand meer: na vijf jaar was er toch die felbegeerde gouden olympische medaille.

Slapen in eigen bed

Of, zoals moeder Ria het op het Scheveningse podium verwoordde: "Dat is het mooiste cadeau."

Wageningen popelt nu om zijn goudhaantje te huldigen, maar dat moet even wachten. Hoewel Van Vleuten vrijdagnacht in haar eigen bed slaapt na de feestelijkheden gaat ze daarna haastje-repje naar Spaans Baskenland om een dag later uit te komen in de Clásica San Sebastián.

Zie ook:

Deel dit artikel