Ankeiler: Vanaf de laatste week van april zendt RTV794 in vijf delen een marathoninterview uit met Henk Dijkslag.

- Vanaf de laatste week van april zendt RTV794 in vijf delen een marathoninterview uit met Henk Dijkslag. De heer Dijkslag “een markante Heerdenaar” geboren en getogen in Heerde en bij velen in Heerde wel bekend als PvdA- raadslid en als dichter in de streektaal. De interviews zijn afgenomen door Maria Maas. Zij woont sinds 1992 in Heerde en is na haar pensionering actief geworden als medewerker bij RTV794.

In de zeventiger-jaren ging ik sociale en politieke filosofie studeren in Groningen. Ik volgde daar de colleges van professor Ger Harmsen. Deze hoogleraar hield zich vooral bezig met de geschiedenis van emancipatiebewegingen, in bijzonder de arbeidersbeweging. Hoewel ik al op de middelbare school erg geïnteresseerd was in geschiedenis, ging daar een nieuwe wereld voor mijn open. Hier luisterde ik niet meer naar de geschiedenis van koningen en vorsten, van krijgslieden en oorlogen, maar ging het over de geschiedenis van gewone mensen, van sociale bewegingen en hun invloed op het verloop van de geschiedenis. En, zoals Ger Harmsen ons leerde, als je die geschiedenis echt tot leven wilt brengen en dicht bij mensen wilt brengen, dan moet je de verhalen laten horen van gewone mensen, die actief waren in die sociale bewegingen.

Het ontstaan van het marathoninterview

Ik woon in ‘t Broek , een buurtschap in Heerde en ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van onze buurtvereniging maakten wij in 2020 met een groep buurtbewoners een boek over onze buurtvereniging. Een van ons stelde voor om Henk Dijkslag uit te nodigen een gedicht voor ons boek te maken, hij was immers opgegroeid vlak naast ons buurtschap. Toen niet lang daarna een artikel in de Schaapskooi verscheen met als bijschrift “75 jaar lid van de PvdA” viel voor mij het kwartje. Wat wilde ik graag een marathoninterview met deze man maken, over zijn leven als dichter en socialist. En wat wilde ik graag door zijn ogen naar Heerde, naar Nederland en naar de wereld kijken. Om kort te gaan, ik stuurde hem een brief, sprak met hem en hij stemde toe.

Mooie verhalen over de sociale geschiedenis van Heerde

In de voorbereiding sprak ik een keer met Henk en zijn vrouw Gerrie. Ik legde uit wat de bedoeling was. In dat gesprek hebben we alle belangrijke datums uit zijn leven op een rij gezet en heb ik gevraagd naar de namen van zijn ouders en (klein)kinderen. De verhalen zelf wilde ik niet horen. Ik koos er voor om tijdens de interviews zelf de verhalen te horen en verrast te worden. En ik werd verrast. Henk is een onuitputtelijke bron voor mooie verhalen over de sociale geschiedenis van Heerde. En bovendien is hij een goede verteller. We spraken af dat hij in spreektaal zou spreken. Ik zelf bereidde mij voor door de grote lijnen van de geschiedenis op een rij te zetten en een paar aandachtsgebieden van te voren uit te kiezen.

Zo spraken wij achtereen volgens over de jongensjaren (1928 – 1940), de oorlogsjaren , de jaren van de wederopbouw (1945-1960), de werkzame jaren (1960-1990) en de jaren van oud en ouder worden (1990 – 2021). Voor ieder deel had ik een paar vragen in mijn hoofd, voor deel 1 had ik de volgende vragen: je bent in 1928 geboren aan de Kanaaldijk, uit wat voor een nest kwam je? Hoe zou je het dorp Heerde in die tijd typeren? Hoe zou je jouw jeugd typeren , hoe groot was je wereld, welke rol speelde armoede? En, hoe was het om als kind van rode ouders op te groeien in Heerde in de crisistijd? Wat volgde zijn, in mijn ogen, prachtige verhalen over bijvoorbeeld het Hoornerveen, over de 1 mei-optochten in Heerde en ga zo maar door. Als ik na ruim een uur de microfoon uitzette en ik kort inging op mijn ervaringen uit de besproken periode of op de verhalen die ik kende van mijn vader (die even oud was als Henk) kwamen er onmiddellijk weer nieuwe verhalen en vaak vond ik het erg jammer dat de microfoon niet meer aanstond.

Ik heb nauwelijks geknipt in de interviews

Bij het terugluisteren van de opnames besloot ik niet tot nauwelijks te knippen in de interviews. Met uitzondering van de keer dat de buurman aan het boren sloeg of een keer dat het heel hard ging regenen. Samen met Henk zochten we bij passende muziek uit, waar onder ook enkele liedjes in streektaal. In deel 4 leest Henk enkele gedichten van hem zelf voor en in het laatste deel spreken we over het ouder worden. Over wat het betekent als je niet meer over je geliefde hei kunt fietsen of naar het Wapenvelderbroek. Gerrie , de vrouw van Henk, zit ook steeds in de huiskamer tijdens de opnames. Jammer genoeg heb ik haar niet kunnen verleiden tot een gesprek, maar zo af en toe kan de goede luisteraar haar aanvulling of correctie horen.

Kortom, voor mij was het een groot genoegen om al deze verhalen uit ons dorp te mogen aanhoren. Ik hoop dat de luisteraar dat ook zo ondervindt.

De uitzendingen van het marathon interview zijn te beluisteren op maandagmiddag vanaf 14:00 u. en in de herhaling op donderdagmiddag vanaf 16:00 u. Voor wie de rechtstreekse uitzending mist zijn de afzonderlijke delen enkele dagen na uitzending terug te horen op You Tube, RTV794 of de gehele week op RTV794.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel