Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Zijn opa, vader, ooms, tantes en kinderen hebben op de Horsthoekschool in Heerde gezeten.

- Zijn opa, vader, ooms, tantes en kinderen hebben op de Horsthoekschool in Heerde gezeten. Hijzelf niet, maar dat maakt voor de betrokkenheid van Jos Groothedde bij de basisschool niet uit. Vandaag zette hij samen met andere bestuursleden van de nieuwe opgerichte beheerdersstichting een handtekening en nu is de school van hen. "Hier hebben we jaren voor gestreden."

Het is een mooie dag voor Jos, blijkt als hij 's ochtends vrolijk op het schoolplein van de school rondkijkt. "Na een jarenlange strijd is dit een heel prettig gevoel", zegt hij enigszins droogjes. "Dat het nu eindelijk zo ver is, maakt mij best wel blij."

Bekijk hieronder hoe Jos vertelt over de school:

Ouders van leerlingen van de Horsthoekschool begonnen zo'n 17 jaar geleden met de - inmiddels succesvolle - poging de school in handen te krijgen. Jos was er toen nog niet bij betrokken. "Ik ben er iets later ingerold. Ik vind het belangrijk dat de school behouden blijft, vanwege het unieke karakter. Kinderen kunnen hier, tussen de weilanden, heel vrij naar school. Daarnaast is het ook nog eens heel gezellig", grapt hij.

'Kop groter'

Het traject de school in handen te krijgen, duurde langer dan Jos had gehoopt. "Mijn zoons zitten hier nu ook niet meer op school. Ze stijgen zelfs al ver boven mij uit", zegt de lange man trots. "Dat zegt wel wat over hoe lang het allemaal geduurd heeft."

Jos zegt veel reacties te krijgen op de nieuwe beheerstichting van de school, waar hij deel van uitmaakt. "De mensen om ons heen vinden het allemaal geweldig om te zien hoe wij bezig zijn. Dat motiveert je gewoon ermee verder te gaan, ook als je kinderen niet meer op school zitten."

Verbouwen

Dat de school nu eindelijk van de ouders is, betekent ook dat het werk nu pas gaat beginnen. "De afgelopen zestien jaar is er geen onderhoud aan het pand uitgevoerd. Dus er is nog wel wat te doen." Hij kijkt daar niet tegenop. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Een bouwbedrijf gaat asbest saneren en 'grote' dingen aanpakken. Zelf gaan we bijvoorbeeld met de ouders buiten schilderen. Dat doen we samen en wordt vast reuzegezellig. Dat past ook helemaal bij de school."

Jos gunt alle kinderen een basisschooltijd op de Horsterhoek. "Wij hebben hier echt een supertijd gehad, we hopen dat we dat nog heel lang kunnen bieden."

Zie ook: Uniek in Nederland: ouders nemen basisschool over

Deel dit artikel