Afdrukken
Ankeiler: Epe gaat samen met de hogeschool Saxion en de recreatieparken in de gemeente onderzoeken hoe de energietransitie op campings eruit moet zien.

- Epe gaat samen met de hogeschool Saxion en de recreatieparken in de gemeente onderzoeken hoe de energietransitie op campings eruit moet zien. Want nieuwe technieken om duurzame energie op te wekken zijn niet overal en voor elke situatie toepasbaar.

"De Veluwe is een fantastische omgeving. Het afgelopen jaar hebben we in coronatijd gezien dat heel veel mensen de natuur waarderen. En als je dan thuis goed met duurzaamheid omgaat, waarom doe je dat dan niet op de camping?", zegt wethouder Erik Visser van Epe.

Veel uitdagingen

Om de overgang naar volledig groene energie te laten slagen, slaan de gemeente, Saxion en de Epese vakantieparken de handen ineen. "Het probleem is er vandaag nog niet, want we hebben gelukkig nog gas. Maar wat zijn eigenlijk de uitdagingen voor de komende jaren? Dat zijn er, denk ik, heel veel." zegt Wouter van Reeven.

Van Reeven is manager van recreatiepark De Jagerstee in Epe. Hij noemt een voorbeeld van één van de vele uitdagingen in de toekomst: "We hebben hier 750 overnachtingsplaatsen. Stel dat de gasten allemaal tegelijk met een elektrische auto komen en iedereen gaat gelijktijdig zijn auto opladen. Ja, dan heeft heel Epe geen stroom meer."

Bekijk hoe De Jagerstee al duurzame snufjes heeft toegepast:

De Jagerstee doet mee aan het project. Niet verwonderlijk misschien, want de camping heeft misschien al wel het sanitairgebouw van de toekomst. Dat is namelijk al volledig van het gas af.

"Kijk schuifdeuren", zegt Van Reeven tijdens de rondleiding door het gebouw. "Zo houden we de warmte beter binnen." Op het dak van het sanitair gebouw liggen natuurlijk zonnepanelen en binnen zorgen allerlei slimmigheidjes ervoor dat - hoewel er geen gas wordt gebruikt - er toch voldoende warm water voor alle campinggasten is.

"Zo hebben we hele slimme douchesystemen", vertelt de manager terwijl hij een douche aanzet. Er gaat een groene lamp branden onder de mengkraan. "Als je langer doucht wordt de kleur groen, paars en later rood. Onderbewust ga je toch wel stoppen met douchen, waardoor je minder water gebruikt."

Kennis delen

Belangrijke rol in het project vormen studenten van hogeschool Saxion. Zij onderzoeken wat er allemaal al gebeurt op het gebied van de energietransitie op de campings in Epe en wat er allemaal nog moet gebeuren. "Het mooie is dat je met zo'n project heel veel kennis opdoet en dat ook weer kan delen met heel veel andere bedrijven", aldus wethouder Visser.

Voor het project in Epe is 40.000 euro beschikbaar. Volgend jaar moeten de eerste resultaten bekend zijn.

Deel dit artikel