Ankeiler: De omstreden slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag weer open.

- De omstreden slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag weer open. Dat gebeurt wel onder strikte voorwaarden, laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag weten. Gosschalk moest in juli dicht nadat schokkende beelden naar buiten kwamen waarop te zien was hoe personeel dieren in de slachterij mishandelt.

"Het plan van aanpak is goedgekeurd", stelt een woordvoerder van de NVWA. Eerder werd tot vier keer toe een verbeterplan van Gosschalk afgekeurd. Nu heeft de slachterij onder meer voor eigen kosten een toezichthouder welzijn aangesteld. Daarmee moet het welzijn van de dieren worden gewaarborgd.

Opleiding om met dieren te werken

Alle medewerkers moeten een opleiding volgen om met levende dieren te mogen werken. Zolang ze die niet hebben gevolgd, mogen ze niet met levende dieren werken.

"Daarnaast wordt de productiesnelheid flink omlaag gebracht. Ook dat is om het dierenwelzijn te verbeteren", vertelt de NVWA-woordvoerder. "En het aantal camera's wordt verhoogd van 12 naar 29 om dode hoeken te voorkomen." Bovendien werken de camera's met kunstmatige intelligentie, zodat automatisch wordt gedetecteerd als er iets misgaat met het dierenwelzijn.

Varkens in Nood

Het familiebedrijf kwam in opspraak nadat op undercoverbeelden van Varkens in Nood te zien was hoe personeel varkens en koeien mishandelde. Dieren werden onder meer geslagen. Op 2 juli sloot de NVWA de deuren van het slachthuis. Bedrijven als Jumbo, Albert Heijn en McDonald's stopten toen de samenwerking met Gosschalk.

Nieuwe maatregelen bij Gosschalk

De slachterij zegt blij te zijn met de heropening en meteen 'vernieuwende en bovenwettelijke maatregelen' te hebben doorgevoerd. Buiten het feit dat het bedrijf forser gaat investeren in de opleiding en begeleiding van medewerkers is ook het aantal camera's bij de slachterij uitgebreid. "Het aantal camera's is meer dan verdubbeld, waardoor het proces sneller in beeld is. Het dierenwelzijn wordt bij iedere stap in het proces gemonitord", zegt de slachterij.

Of dat effect heeft, valt te betwijfelen. "Camerabeelden worden niet allemaal beoordeeld. Dat is een capaciteitskwestie bij de NVWA. Als je alles moet gaan screenen dan is dat lastig. Als er zorgen of verdenkingen zijn, kan de NVWA de beelden wel opvragen. Maar het is ook te makkelijk om te denken: hang overal camera's op en dan komt het wel goed", zei onderzoeker Dierenwelzijn Marien Gerritzen van de Wageningen Universiteit al eerder.

Ook zegt de slachterij voortaan het gedrag van een dier centraal te stellen bij het bepalen van de slachtsnelheid. "Dit betekent dat we de aanvoersnelheid van het stalproces én de dierenwelzijnsaspecten zwaarder wegen dan het tempo van het slachtproces."

Zie ook: